Inspiratietip

3 oktober 2015

Een tip voor iedereen die ambitie heeft om te gaan schrijven. Een heel belangrijke tip. Komt-ie: schrijf je inspiratie direct op. Denk niet dat je het wel even onthoudt. Want ik kan je verzekeren: negen van de tien keer weet je het een uur later echt niet meer. Soms is je geniale idee zelfs al na een paar minuten vervlogen.

Inspirerend interview

Zevenenhalf jaar geleden. Ik liep in de stad Groningen met het (helaas niet meer bestaande) theaterduo Acda en de Munnik. Aangekomen bij het voormalige winkelpand van een familielid van mij nam ik ze mee naar de zolderkamer. Ik legde een dictafoon op tafel (toen hadden mobieltjes nog niet zo’n handige opnamefunctie), pakte mijn pen en een notitieblok en begon stikzenuwachtig aan een heel inspirerend interview. Bestemd voor mijn portfolio.

Ik was zelf nog niet zo goed…

Wekenlang had ik me op dit interview voorbereid. Ik probeerde de meest geniale vragen te bedenken om ze daar op die zolderkamer te kunnen stellen. Helaas kwamen die geniale vragen pas ná het interview bovendrijven. Zo gaat dat, die eerste tijden van interviewen. Pas na jaren kan ik zeggen dat ik beter ben gaan interviewen. Dat ik bovendien goed kan inspelen op wat de persoon tegenover me vertelt, in plaats van dat ik mijn rijtje vragen stel.

… maar ik leerde wel iets waardevols

Tijdens het interview was Thomas Acda steeds met zijn mobiel bezig, waarbij hij even geen tijd had voor mijn vragen. Gelukkig ving Paul de Munnik die vragen op en gaf hij hele mooie antwoorden. Toch vond ik het wel wat onbeleefd: met iemand anders sms’en, terwijl ik hem interviewde. Pas later in het interview vertelde hij dat hij inspiratie direct moest opschrijven, om het niet te vergeten.

Niet onbeleefd bedoeld

Dat is precies wat ik nu ook doe. Soms zit ik met iemand te praten en roep ik ineens: ‘Wacht even!’ Ik pak mijn mobiel, open mijn notitieapp en typ de net opgeborrelde inspiratie onder aan een lange lijst korte berichtjes. Direct, anders is het weg. Gegarandeerd. Dus als ik met jou in gesprek ben en ineens een berichtje op mijn telefoon tik, denk dan niet dat ik onbeleefd ben. Bedenk je dan dat jij misschien wel een fictierolletje in mijn boek krijgt, omdat jij mij inspiratie geeft.

Het interview met Acda en de Munnik kun je hier lezen. (Het bestand is acht jaar oud, dus let niet op de amateuristische opmaak en de tekstfoutjes :P)

Geplaatst in categorie: schrijven