Mijn tweede boek

30 september 2015

Weet je hoe leuk een boek schrijven is? Leuk. Echt ontzettend leuk. Ik kan het iedereen aanraden. Mijn eerste boek, Que Sera Sera, heb ik geschreven in opdracht voor (en in samenwerking met) een familie in Borne. 

Nu begint het echt

Zoals ik in een ander blog al schreef, ben ik druk bezig met een tweede boek. Eigenlijk ben ik hier al sinds 2010 mee bezig, maar de laatste maanden begint het echt vorm te krijgen. De ideeën en verhaallijnen worden nu helderder.

Puzzeltijd

Ik zie een boek schrijven als een puzzel maken, waarbij je wel de puzzelstukjes hebt, maar niet de afbeelding weet. Eerst pak je de hoekjes, dan zoek je de randjes erbij en als laatste vul je stukje voor stukje de puzzel op. Zo schrijf ik mijn boeken en artikelen en zo schreef ik vroeger mijn werkstukken al. Eerst maakte ik de inhoudsopgave met hoofdstukken en paragrafen, daarna ging ik de teksten pas schrijven.

Alle details

Die methode werkt voor mij heel goed, maar een andere schrijver heeft daar juist weer helemaal niets mee. Waar ik al bijna elk detail van mijn boek weet, voor ik het überhaupt geschreven heb, beginnen sommigen gewoon aan het begin (of in het midden of zelfs aan het einde) en zien wel waar het schip strandt. Dat vind ik echt heel knap, ik heb daar geen overzicht voor. Daarom schrijf ik ook niet in Word, maar in YWriter. Daarin maak ik hoofdstukken en scènes aan, die ik vervolgens invul.

Mijn project

En dan kom ik bij het mooiste van boeken schrijven: ik kan het helemaal zelf bepalen. Ik hoef met niemand rekening te houden, er is geen baas die mij zegt wat ik moet doen en ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen. Het is mijn project. Gelukkig heb ik wel een paar lieve mensen die mij helpen als ik vastloop en die de teksten lezen en feedback geven. Zonder hen zou het boek nooit worden wat het tot nu toe is.

Maar de vrijheid staat voorop. Ik kies of de hoofdpersoon verliefd wordt op man 1 of op man 2. Ik kies vervolgens wat ze met die gevoelens doet. En ik kies hoe haar leven verder vorm krijgt. Ik mag het allemaal zelf bepalen en maken. Echt, dat is zó mooi. Ik raad het je aan :-)

Geplaatst in categorie: schrijven