Passie voor taal

23 september 2015

Ik heb niet altijd een passie voor taal gehad. Voor verhaaltjes schrijven wel, daar vertel ik binnenkort over. Maar voor taal in het algemeen: nee. Daar was ik niet zo dol op. Nederlandse spelling ging nog redelijk, maar ik heb wel veel moeite gehad met al die begrippen die erbij komen kijken: bijwoorden, naamwoordelijk gezegde…

Wáárom?

Aan het einde van de basisschool kregen we Engels. Ik snapte er niets van. Gelukkig had ik een lief vriendinnetje dat me hielp, maar ik begreep het principe van een andere taal gewoon niet. Waarom schrijven ze ‘and’ en niet gewoon ‘en’? Of anders ‘end’ als ze er per se een ‘d’ achter willen plakken?

Welke tijd?

Ook op de middelbare school waren de talen geen vriendjes van mij. Duits vond ik verschrikkelijk, die naamvallen… Ik denk er liever niet meer aan terug. Frans spreken vond ik leuk, ik hield (en houd nog steeds) van de Franse klanken, ik vind het een mooie taal. Engels ging ook wat beter. Al snapte ik niets van de verschillende tijden: past perfect, present simple. Ik haalde de tijden altijd door elkaar. Nederlands ging me wel steeds beter af. Ook schreef ik voor de schoolkrant, dat vond ik ontzettend leuk.

Televisiedroom

Na de middelbare school koos ik voor de journalistiekopleiding in Zwolle. Ik was van plan om bij de televisie te gaan werken, als presentatrice of achter de schermen. Het wereldnieuws vertellen aan de kijker. Ik vond het heel leuk om op pad te gaan en radio- en televisie-uitzendingen te maken. Alleen bleek dat niet echt weggelegd te zijn voor mij, ik bakte er niet veel van.

Begrijpelijke teksten

En dus koos ik uiteindelijk voor geschreven journalistiek. Een schot in de roos, want ik mocht weer verhalen schrijven. Met woorden bezig zijn. Ik leerde meer over spelling en dat ging me goed af. Sindsdien is mijn passie voor taal pas echt gegroeid. Inmiddels kan ik er echt blij van worden als het me gelukt is om van een moeilijke, ambtelijke zin een goedlopende zin te maken die iedereen snapt. Van dat laatste heb ik mijn vak gemaakt: teksten begrijpelijk maken voor iedereen. Het leukste vak dat er bestaat :-)

Geplaatst in categorie: schrijven