Passie voor taal - deel 2

24 oktober 2015

In een eerder blog vertelde ik al over de lange weg die ik aflegde voordat ik echte passie ontwikkelde voor taal. Ik heb er altijd erg mee geworsteld, maar een jaar of tien geleden vielen de puzzelstukjes ineens op hun plaats en kon ik veel meer met woorden dan voorheen.

Kwartier non-stop schrijven

Tijdens het schoolvak Creatief Schrijven heb ik ontzettend veel geleerd over de mogelijkheden van taal. Soms vervloekte ik de lessen, als we ineens een kwartier lang non-stop moesten schrijven over één woord, bijvoorbeeld over gras. Stoppen met schrijven mocht niet, we moesten doorgaan. Maar juist die lessen hebben me uiteindelijk veel gebracht. Ik heb geleerd hoe je elk woord van tien verschillende kanten kunt bekijken. Hoe je teksten kunt sturen om mensen te informeren, te activeren of te vermaken.

Creëren wat jij wilt

Je kunt alles wat je wilt met woorden. Alles. Als je maar het juiste woord weet te vinden. En die op de goede manier gebruikt. Je kunt lange en korte zinnen afwisselen, beeldspraak gebruiken, lijdende vorm vermijden of juist gebruiken. En daarmee kun je creëren wat jij wilt. Dat is heerlijk, vooral non-verbaal. Als je praat, moet je snel denken en direct het juiste zeggen. Maar als je schrijft (of heden ten dage: typt) niet. De backspace is mijn grootste vriend en ik kan eindeloos stoeien met woorden om precies dát te creëren wat ik wil.

-> Opdracht!

Probeer het maar eens. Zet je computer uit, pak een paar vellen papier en een pen, zet de timer van je telefoon op 15 minuten en ga schrijven over gras. Niet stoppen met schrijven, gewoon doorgaan. Dan snap je wat ik bedoel.

Geplaatst in categorie: schrijven