Schrijven is schrappen

13 oktober 2015

Elf jaar geleden begon ik aan de opleiding Journalistiek. Ik kan me nog heel goed mijn eerste opdracht op school herinneren. Per week hadden we twee dagen journalistieklessen, waarbij de ochtend uit theorie bestond en de middag uit praktijk.

Klein nieuwsberichtje

Week één, ik zat net tussen mijn nieuwe klasgenootjes. We kregen uitleg over nieuwsberichten en de bedoeling was dat we een klein berichtje (ook wel stopper of kortje genoemd) zouden schrijven. Het idee van deze berichten is dat ze volgens de redactie wel in de krant horen, maar niet veel ruimte waard zijn.

Uit een verhaal moesten we de belangrijkste punten (de 5 w’s en de h – wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe) halen en er een kort nieuwsberichtje van maken. Niet moeilijk, zou je denken. Toch heb ik samen met een klasgenootje ongeveer een half uur over dat ene berichtje gedaan. Zie maar eens 5 w’s en een h in nog geen vijftig woorden te stoppen.

Kill your darlings

Met deze oefening leerden we direct één van de belangrijkste pijlers van schrijven: kill your darlings. Of: schrijven = schrappen. Wat niet nodig is, hoeft er ook niet in. En daar komt wat inzicht, techniek en veel ervaring bij kijken. Vrijwel iedereen kan een lang verhaal maken, vrijwel iedereen kan een tijdje lang kletsen. Het is echter heel wat lastiger om zo kort mogelijk de essentie van het verhaal te vertellen. Alhoewel ik nu geen nieuwsberichten meer schrijf, is het nog steeds een groot onderdeel van mijn werk. En dat blijft een (hele leuke) uitdaging.

Geplaatst in categorie: schrijven