Sinterklaasgedichten

6 november 2015

Nog acht dagen en dan komt de beste vriend van alle kinderen weer naar ons land. Naast alle kruidnoten, schuimpjes, banketstaven en speculaasbrokken draait het natuurlijk allemaal om pakjesavond (of -middag of misschien wel -ochtend). Uitbundige surprises, jutenzakken vol cadeaus en natuurlijk de persoonlijke gedichten, geschreven door de Dichtpiet.

Geschiedenis

In de 19e eeuw begonnen de Nederlanders Sinterklaasgedichten te schrijven, maar pas na de Tweede Wereldoorlog namen de gedichten de huidige vorm aan. Gedichten werden vanaf 1945 vooral gebruikt voor het aankondigen van het cadeau of iemand plagen met een eigenschap of gebeurtenis. Dat is vandaag de dag bij gedichten voor volwassenen niet veel anders.

Eenvoudig of ingewikkeld?

Een enkeling maakt van de gelegenheid gebruik om urenlang te zwoegen op anekdotes, grapjes te maken, een compliment te geven of een akkefietje recht te zetten. Verpakt in de meest geniale rijmwoorden. De meesten maken echter een kleiner gedicht, vooral in het rijmschema AA, BB, CC, DD, waarbij de laatste woorden van twee opeenvolgende zinnen rijmen. Sommigen gaan nog iets verder en maken er een ABCB-schema van, waarbij de laatste woorden van de tweede en de vierde zin rijmen.

Dit jaar ga ik aan de slag

Ik vind het altijd erg leuk om een uitgebreid gedicht te maken, maar meestal begin ik er veel te laat aan en heb ik geen tijd meer voor een gedicht van twee A4’tjes. Dit jaar ga ik dat anders aanpakken en begin ik op tijd. Zodat degene die het door mij geschreven gedicht gaat voorlezen, wel even bezig is :-).

In mijn volgende blog geef ik je een paar praktische tips om met weinig moeite een veel leuker sinterklaasgedicht te maken dan een standaardrijmpje.

Geplaatst in categorie: schrijven