Waar haal ik inspiratie vandaan?

21 oktober 2015

Ik zat jaren geleden in de trein en zag een oudere man – van zeker zeventig jaar – in een vijf maten te groot, grasgroen pak. Zijn jarentachtig bril had hij nooit vervangen en hij droeg een felgele stropdas en gloednieuwe sportschoenen. Ik heb weinig verstand van mode, maar deze combinatie was echt foeilelijk. En dus was het inspiratie voor mij. En misschien ook voor de persoon die Yari bedacht in Gooische Vrouwen.

Zelfs een stoeptegel kan interessant zijn

Mensen vragen me vaak waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Voor artikelen, voor mijn boek en voor deze blogs. Het antwoord op die vraag is een antwoord dat vrijwel elke schrijver je zal geven: overal. De inspiratie ligt namelijk voor het oprapen. Tijdens de journalistiekopleiding kregen we de opdracht om een verhaal te schrijven over een scheefliggende stoeptegel. Er is weinig zo nietszeggend als een stoeptegel. Maar als je er even over na gaat denken, komen er wel wat vragen boven. Hoe kan het dat die stoeptegel schreef ligt? Waarom alleen die ene en de andere eromheen niet? Is er iemand over gevallen? Wie is er dan aansprakelijk? Niet dat alle vragen even interessant zijn. Maar over alles is wèl iets te schrijven.

Pinterest to the rescue

Inspiratie voor personages in mijn boeken krijg ik vaak door naar andere mensen te kijken. Ook is Pinterest een goede inspiratiebron. Typ een willekeurig woord in (gras, blauw, telefoon, airco) en er komen erg veel verschillende plaatjes tevoorschijn waar je inspiratie uit kunt halen. (Tijdens het schrijven van dit blog ging ik op Pinterest van gras naar designtuin naar 32 dingen om te doen met ballonnen naar een cupcakestandaard.) Ook al heb je geen schrijfaspiraties, het is wel een hele leuke oefening om wat creatiever te denken.

Doe het maar eens. Open Pinterest, typ een willekeurig woord in en kijk maar eens wat die website jou allemaal laat zien. Laat het me op Facebook weten, ik hoor graag jullie inspiratie :-)

Geplaatst in categorie: schrijven